E-Mail küldése

 

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Földrajzi elhelyezkedés:

Csíkszereda, Hargita megye székhelye a Középcsíki-medence kijáratánál fekszik. A vidék tájképét a nyugati oldalon a Hargita-hegység 1710 és 1758 méter között változó vulkáni vonulata uralja. A medence igen szabálytalan alakú, mivel az Olt kanyargó vonala szorosan a Hargita-hegység vonulatához igazodik, így a medencét aszimmetrikusan tagolja, jóval nagyobb teret engedve a keleti résznek. Itt helyezkedik el a medence legtöbb települése. Csíkszereda az Olt bal oldali teraszain, a Nagy- Somlyó-hegy nyugati lábánál fekszik

Klíma:

A város, a vidék éghajlata mérsékelt, enyhén kontinentális jellegű. A medence-éghajlatának legfőbb jellemvonása az erősebb felmelegedés, ugyanakkor igen jellemző a télen, de gyakran ősszel és tavasszal is előforduló hőmérséklet-inverzió. Ez abban nyilvánul meg, hogy télen összegyűl a hideg levegő a medencében és egyre fokozódó hideget hoz létre, míg a hegykereten ennél jóval magasabb hőmérsékleti értékek mérhetőek.

Hozzáférések:

Személygépkocsival:

Biharkeresztes–Nagyvárad határátkelőhely irányából:
– az E60 jelzésű európai úton Nagyvárad (Oradea)–Kolozsvár (Cluj-Napoca), Marosvásárhely (Târgu Mureş)–Balavásár (Bălăuşeri) útvonalon. Balavásártól a 13A jelzésű országúton Szováta (Sovata)–Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc)–Csíkszereda (Miercurea Ciuc) útvonalon. (399 km)

Nagylak–Arad határátkelőhely irányából:
– az E68 jelzésű európai úton Arad (Arad)–Déva (Deva)–Szászsebes (Sebeş) útvonalon. Szászsebestől az E81 jelzésű európai úton Gyulafehérvár (Alba Iulia)–Tövis (Teiuş) útvonalon, majd a 14B jelzésű országúton Tövis(Teiuş)–Balázsfalva (Blaj)–Medgyes (Mediaş)–Segesvár (Sighişoara) útvonalon. Segesvártól (Sighişoara)–Héjjasfalváig (Vânători) az E60 jelzésű európai úton haladva a 137-es jelzésű országútra térünk Székelykeresztúr (Cristuru Secuiesc)–Székelyudvarhely (Odorheiu Seciuesc) útvonalon. Székelyudvarhelytől a 13A országúton Csíkszeredáig (Miercurea Ciuc) haladunk. (429 km)

Bukarest irányából:
– a DN1 jelzésű útvonalon Brassóig (Braşov), majd a 11-es jelzésű országúton Kökösig (Chiciş). Kököstől a 12-es jelzésű országúton Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe)–Tusnádfürdő (Băile Tuşnad)–Csíkszereda (Miercurea Ciuc) útvonalon. (260 km)

Vonattal:
– Csíkszeredában vasútállomás található, nemzetközi és helyi jellegű járatok is áthaladnak a városon. Az aktuális menetrendet a www.cfr.ro oldalon lehet megtalálni.

Repülővel:
– Nemzetközi járatok környékünkön a bukaresti (255 km), a marosvásárhelyi (135 km) és a kolozsvári (225 km) repülőterekre érkeznek.  

Térképek